Grad Subotica finansira obnovu kupole

Grad Subotice finansiraće sa 25,6 miliona dinara obnovu centralne kupole Sinagoge.
Radove na obnovi glavne kupole i krova, dotrajale drvene konstrukcije, bakarnih delova i oluka izvodi konzorcijum Yumol, SMB-gradnja iz Subotice i SZR Limar iz Čoke, objavio je  TV Panon (Pannon).

Rok za završetak radova je 120 dana.

Restauratori iz Mađarske rade na obnovi unutrašnjih zidova i postavljanju instalacija, a sredinom maja će mađarski stručnjaci za dekoraciju zidova početi radove na stilizovanim cvetnim motivima.
Sredinom maja počeće obnova i uređivanje dvorišta Sinagoge i postavljanje restaurirane ograde. Restauracija košta dva miliona evra, a finansira je Vlada Mađarske, preko Mađarskog nacionalnog saveta.
Rok za završetak radova na obnovi unutrašnjosti subotičke Sinagoge je 31. decembar 2017. godine.
Sinagoga će biti na raspolaganju subotičkoj Jevrejskoj opštini koja će je koristiti za verske obrede i kao izložbeni i koncertni prostor. Evropska nevladina organizacija “Europa nostra” uvrstila je Sinagogu u sedam najugroženijih jevrejskih sakralnih objekata na svetu. Subotička Sinagoga, zaštićen spomenik kulture, uspomena je na subotičke Jevreje pogubljene u nacističkim logorima u Drugom svetskom ratu. Sagrađena je 1902. godine u stilu mađarske secesije, na osnovu projekta budimpeštanskih arhitekata Dežea Jakaba i Marcela Komora.

izvor: Beta

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin

POGLEDAJTE JOŠ ...