Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici

Tokom šest dana, festival će ugostiti umetnike, pozorišne stručnjake i studente pozorišnih škola sa raznih strana Evrope i sveta, i zemlje domaćina Srbije, kao i ambasadore i predstavnike inostranih kulturnih centara. Svečano otvaranje je u Narodnom pozorištu (scena “Jadran”) 25. septembra u 20 časova, a zatvaranje, uz dodelu nagrada, 30. septembra na istom mestu, u isto vreme.

Prema rečima direktora i selektora Festivala Slobodana Markovića “za učešće u takmičarskom programu prijavljene su 234 predstave iz 53 zemlje”. Pored Srbije, prijave su stigle iz Alžira, Argentine, Australije, Austrije, Belgije, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Bugarske, Burkine Faso, Crne Gore, Češke, Egipta, Francuske, Grčke, Gruzije, Holandije, Hrvatske, Indije, Indonezije, Irana, Italije, Izraela, Japana, Jermenije, Jordana, Južne Koreje, Kanade, Kenije, Kolumbije, Mađarske, Makedonije, Meksika, Nemačke, Nigerije, Perua, Poljske, Portugalije, Rumunije, Rusije, SAD, Slovačke, Slovenije, Španije, Švajcarske, Švedske, Tajlanda, Tunisa, Turske, Ukrajine, Velike Britanije i Venecuele.

U takmičarskom programu će, tokom festivala, biti odigrano 16 predstava: „Mala sirena” (Bosna i Hercegovina), „Bajka o ribaru i ribici” (Crna Gora), „Deveta ovčica” (Hrvatska), „Mali lutkar” (Indonezija), „Neutabanim stazama” (Kanada), „Amakajaku, avantura u Amazonu” (Kolumbija), „Guska, smrt i lala” (Poljska), „Let kroz priče” (Rumunija), „Princeza Tirando” (Rumunija), „Srebrno kopito” (Rusija), „Badnje veče” (Rusija), „Patka, smrt i lala” (Slovenija), „Zlatokosa” (Slovenija), kao i tri predstave iz Srbije – „Rečna sirena” (Pozorište lutaka „Pinokio, Beograd), „Ko je najmoćniji na svetu?” (Srpsko narodno pozorište, Novi Sad) i „Par cipela” (Dečje pozorište Subotica”).

“Lepo je pokojni Jovan Ćirilov primetio da je ovaj festival za Srbiju ‘lutkarski Bitef’. U pozorištu je sve dozvoljeno, osim da je predstava dosadna. Festival ni ove godine neće biti dosadan”, rekao je Slobodan Marković, direktor i selektor festivala.

Direktor i selektor festivala je apostrofirao žanrovsku raznovrsnost ovogodišnjeg izdanja:

“Imamo operu, balet, teatar senki, dobru srpsku produkciju. Forum čini ovaj festival posebno unikatnim. Prijavilo se preko 30 univerzitetskih profesora i teatrologa, koji pokrivaju svoje putne troškove, iz Nigerije, Irana, Meksika… Izdvojio bih pozorište iz Rige, čija je predstava u pratećem programu. Njihovih 40 članova plaćaju putne troškove i hotel da bi došli na naš Festival”.

Festival će dodeliti Gran pri za najbolju predstavu u celini, nagradu za najbolju režiju, nagradu za najbolju scenografiju, nagradu za najbolju originalnu muziku, nagradu za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka; nagrade za glumačko/animatorsko majstorstvo (pet ravnopravnih nagrada) i specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju. O svemu će odlučivati Rumunka, dr Andrijana Teodoresku, teatrolog iz Krajove, prof. Dragoslav Todorović, reditelj, glumac, scenarista i profesor lutkarstva na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, i Ukrajinka Darija Ivanova, kulturolog i rediteljka.

recna-sirena-1-pinokio-pozoriste-za-decu-predstava-660x330

Proslavljeni pisac za decu Ljubivoje Ršumović, predsednik Saveta Festivala, istakao je da je jasno da posle 23 godine ovaj festival “predstavlja svetsku pozorišnu adresu”: “Subotica izdržava i istrajava da održava ovaj festival tako dugo. Fascinacija pozorištem u detinjstvu ostaje fascinacija za ceo život. Imaćemo pozorišnu publiku, vaspitanu, elegantnu, što je strašno značajno. Festival ove vrste postaje preteča škole za lutkarstvo. Kolege iz celog sveta u Subotici razmenjuju ideje, ‘kupuju i prodaju’ ono što je dobro”, istakao je Ljubivoje Ršumović.

Na otvaranju Festivala Zoranu Hristiću, našem poznatom kompozitoru biće dodeljena i Nagrada za životno delo ‘Mali princ’, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, u njegovom slučaju za vanvremensku muziku koju je stvarao za decu u antologijskim predstavama kao što su, između ostalih, “Mitovi Balkana” i “Smrt Omera i Merime”. Isto priznanje je dobio i čuveni italijanski pripovedač, glumac i pozorišni reditelj Mimo Kutikio, ali na žalost neće biti u mogućnost iz opravdanih razloga da lično primi nagradu.

Na konferenciji je takođe istaknuto da će biti održan osmi Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade „Henrik Jurkovski”, u saradnji sa Pozorišnim muzejem Vojvodine. Forum je veoma značajan segment festivala i deo je višegodišnjeg projekta koji je pod vođstvom prof. dr. Henrika Jurkovskog (1927-2016) započet 2009. Odabrano je 18 radova učesnika koji dolaze iz Indije, Grčke, Indonezije, Izraela, Irana, Meksika, Mađarske, Nigerije, Meksika, Norveške, Ukrajine i Srbije, a svoje radove će u okviru Foruma lično predstaviti 12 učesnika.

Tu je i fimski program, u sklopu kog će biti prikazan omaž Petru Laloviću (1932 – 2015), rođenom Subotičaninu, u bioskopu „Eurocinema” na Otvorenom univerzitetu. Program „Trgovi i ulice” je muzičko-plesnog karaktera, i promoviše dečje stvaralaštvo i kreativnost. Planirane su i predstave u pratećem programu, promocije knjiga…

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici – jedan od najznačajnijih pozorišnih festivala za decu do 18 godina u svetu, čije će se dvadeset i treće izdanje održati od 25. do 30. septembra, predstaviće i ove godine u takmičarskom programu najrelevantnije lutkarske i dramske predstave za decu iz celog sveta.

Reč je o festivalu specifične fizionomije, koji je u jednakoj meri okrenut opštoj i stručnoj javnosti, u nameri da, s jedne strane, pruži kvalitetne umetničke i kulturne sadržaje i aktivnosti za decu i mlade, a da, s druge, kroz teatrološke konferencije i izdavačku delatnost, u saradnji sa stručnjacima iz celog sveta, razvije platformu za podizanje kvaliteta i unapređenje pozorišne umetnosti za decu i lutkarstva, pre svega u Srbiji, ali i šire.

Tokom šest dana, krajem septembra grad na krajnjem severu zemlje transformisaće se u epicentar umetnosti za decu, koja će imati prilike da uživaju ne samo u predstavama u glavnom takmičarskom programu Festivala, već i u raznovrsnim pratećim sadržajima: filmskom programu, izložbama, radionicama, promocijama knjiga, nastupima na centralnom gradskom trgu…

Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce.

izvor: RTV

Related posts