Na subotičkom buvljaku najviše kupaca iz Mađarske

Buvljak je trgovinska meka za kupce iz Mađarske jer prodavci robu iz te zemlje prodaju po znatno nižim cenama.
Trgovcima na buvljaku je isplativo da prodaju jeftinije garderobu i namirnice jer za uloženi novac dobiju povrat poreza, takozvanu AFU.

- Najviše kupaca dolazi iz Mađarske, naročito vikendom. Kupuju garderobu s firmiranim oznakama, ali sam primetio da u većim količinama nose čak i prehrambene artikle i higijenska sredstva kupljena u njihovoj zemlji. Kažu da kod njih na pijacama nema kvalitetne robe. Isplati im se da plate benzin i provedu dan u Subotici pošto je na buvljaku jeftinije nego u njihovim radnjama ili su cene približno iste, a kada je porodična kupovina u pitanju, pretpostavljam da je ušteda velika – kaže Tibor Molnar, prodavac.

Interesovanje kupaca iz EU za robu na buvljaku zbog isplativosti potvrđuju i česti odlasci Bačvana u susedni Segedin, gde na sniženjima mogu kupiti, recimo, televizor za 250 evra, dok je isti u njihovom gradu oko 40.000 dinara. Oni koji zarađuju na buvljaku biće na dobitku ako isti aparat prodaju za 300 ili 350 evra.

Mađarima koji nisu uspeli da kupe uređaj na akciji isplativ je i prelazak granice i pijačna kupovina. Porodica Feher iz Segedina godišnje dva puta poseti subotički buvljak, leti i pred novogodišnje praznike.

- Deci smo kupili potkošulje iz Arilja, zbog količine smo dobili popust. Žena je kupovala začine i trenerke, a ja cipele. Ne znam pojedinačno cene, ali sam siguran da smo uštedeli oko 50 evra. Standard u Mađarskoj raste, ali naša porodica nema velika primanja i svaka ušteda nam je značajna. U Subotici smo ušli u jedan market i bili šokirani cenama i razlikom u odnosu na cene na buvljaku, tada smo shvatili zašto je na pijaci uvek gužva – zaključuje Čaba Feher.

autor: Biljana Vučković
izvor: blic.rs

Share on Facebook11Share on Google+0Tweet about this on Twitter0
.............................................postavi komentar