Pozorište će biti završeno do 2020. godine

Deceniju se već gradi i obnavlja najstarija pozorišna zgrada u Srbiji kao jedna od najvećih investicija u kulturi

Nova zgrada teatra Subotičanima je obećana za 2020. godinu, do kada bi trebalo da budu završeni radovi na rekonstrukciji, dogradnji i obnovi Narodnog pozorišta.  Ministar kulture Vladan Vukosavljević je prilikom nedavne posete kulturnim institucijama grada rekao je da je reč o jednom od najvećih investicionih projekata u kulturi Srbije. U periodu od 2006. do sezone 2012/2013, iz republičog budžeta izdvojeno je 270 miliona dinara, a u protekle dve godine po 35 miliona dinara za nastavak radova.

Narodno pozorište u Subotici, najstarija je pozorišna zgrada u Srbiji, podignuta 1854. godine, i tokom vek i po nekoliko puta je adatpirana, da bi sedamdesetih godina prošlog veka zbog lošeg stanja instalacija i konstrukcije u njoj bio zabranjen rad.

Ipak, uz manje adaptacije u pozorištu je nastavljen rad sve do 2007. godine kada je srušen veći deo teatra, osim najstarijeg dela zgrade koji je pod republičkom zaštitom. Po projektu „Ju stata” počela je rekonstrukcija, dogradnja i obnova Narodnog pozorišta koje je trebalo da ima savremenu opremu i tri pozorišne scene.

Pozorište je trebalo da bude završeno u narednih pet godina, i projekcije su bile različite, ali je po prvom planu nešto više od 16.000 kvadratnih metara trebalo da košta oko 20 miliona evra.

Kako je sada ocenio ministar Vukosavljević bio je to ambiciozan projekat, a ono što je sigurno je da je od svake nove političke garniture tražio da sve dublje zavlači ruku u budžet kako su radovi i postajali složenije. Rekonstrukcija, obnova i dogradnja Narodnog pozorišta bila je od početka zajednička briga sva tri nivoa vlasti, a dogovor je da će republika i pokrajina obezbediti po 45 odsto potrebnog novca, a grad preostalih deset odsto. Od 2009. do 2014, na pozorištu se zbog nedostatka novca ništa nije radilo, da bi zajedničkim ulaganjem 2015. godine završena rekonsturkcija fasade starog, zaštićenog dela objekta. Nakon sedam godina uklonjene skele u centru grada, a šest korintskih stubova, koji su obeležje teatra, pojavili se pred građanima.

Pred očima Subotičana tako je u deceniji iza nas prvo nestalo pozorište na koje su navikli, da bi poslednje dve godine počelo da se pomanja i novi deo zdanja. Trenutno je u toku šesta faza koja je podrazumevala postavljanje staklenih ploča na fasadu prema Korzou, kao i kamenih obloga prema Trgu Slobode. Za ovu namenu, kako je rekao Bogdan Laban, gradonačelnik Subotice republika i pokrajina odvojile su ukupno 62 miliona dinara.

Od juna bi trebala da počne i sedma faza za koju je potrebno 250 miliona dinara, kako bi se potpuno završilo spoljašnje uređenje fasada, i otpočelo unutrašnje uređenje starog, zaštićenog dela. Odnosno, građevinci će sada početi da rade sve osetljivije poslove, a sa početkom opremanja scenskog prostora stiže se i na finansijski izuzetno zahtevan teren.

Osnovni projekat rekonstrukcije, dogradnje i obnove Narodnog pozorišta u Subotici u protekloj deceniji pretrpeo je brojne promene. Od prvog, koji je predviđao tri pozorišne scene, pomičnu binu, i upravo na zahtev Ministarstva kulture, isključivanje bilo kakvog komercijalnog sadržaja  u međuvremenu je izbačena jedna scena, po svemu sudeći neće biti pokretne bine, a u prizemlju objekta uvode se i komercijalni, pre svega ugostiteljski sadržaji. Projekat je ponovo pred revizijom, kako bi se postigle nove uštede. Gradonačelnik Laban tvrdi da je usklađivanje poterbno i zbog toga što su se u međuvremenu menjale i cene i aktuelnost opreme. „Pokušavamo bar za 25 do 30 odsto da smanjimo troškove megalomanskog projekta. Nama u naredne dve godine nedostaje oko milijardu i po dinara, to su velika izdvajanja i želimo da stavimo tačku na završetak ove građevine”, rekao je Laban.

izvor: Politika.rs

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin

POGLEDAJTE JOŠ ...