Proizvodi Severa stigli do Sibira i Konga

Visoke stope i porezi, „siva ekonomija”, nelikvidnost i ročnost plaćanja problemi su privrednika, ali region severne Bačke i Potisja ima i velike potencijale – ocenjeno je prilikom posete Subotici delegacije Privredne komore Srbije

Proizvođač generatora ATB „Sever”, koji sada posluje u okviru kineskog „Volonga”, a koga zovu i „Simens iz Šangaja”, planira da proizvodne pogone iz Austrije i Nemačke preseli u Suboticu i zaposli nove radnike.

„Posebno su me obradovale dve stvari: ne samo da je to fantastična kompanija sa veoma dobrim i konkurentnim proizvodima koje ćete naći i u Sibiru, Norveškoj i Kanadi već što su to generatori koji su osmišljeni i proizvedeni u ATB „Sever” u Subotici, a koriste se i u hidroelektranama u Kongu”, rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije nakon posete ovoj fabrici.

Nakon obilaska firmi u Subotici, u Regionalnoj privrednoj komori održan je sastanak sa 50 preduzetnika iz regiona, koji su ukazali i na probleme sa kojima se susreću u poslovanju.

„ Siva ekonomija je rak-rana naše privrede. U uređenim sistemima ona se kreće između osam i 12 odsto, a kod nas je čak 30 procenata. Problem su i nelikvidnost i ročnost plaćanja”, ocenio je Slobodan Vojinović, predsednik Privredne komore Srbije – Regionalne privredne komore za Severnobački upravni okrug.

Iako region severne Bačke i Potisja beleži suficit i spoljonotrgovinsku razmenu od dve milijarde dolara, preduzetnici se suočavaju sa nedostatkom kvalifikovane radne snage.

„ Problem koji se evidentno primećuje je gubitak kvalifikovane radne snage zbog migracija ka Evropskoj uniji, kao i zbog neadekvatnog obrazovnog sistema. Privrednici su iskazali bojazan da, već u narednim godinama, zbog toga neće moći da odgovore na potrebe proizvodnih procesa”, izjavio je Ivan Đoković, potpredsednik Pokrajinske Vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

Delegacija Privredne komore Srbije obišla je i fabriku „Elektroremont”, koja sada ima italijanskog vlasnika, a planira da postane centrala za remont motora za vozove i metroe iz cele Evrope.

Izvor: RTV (Rada Stajić)

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin

POGLEDAJTE JOŠ ...