Subotica ima secesijsko nasleđe prvog reda

Potpredsednik Mreže gradova secesije Luis Boš Paskval izjavio je u Barseloni da Subotica poseduje secesijsko nasleđe prvog reda i da je to je čini posebnom u istočno-evropskom regionu, kao i da je važno da ono bude zaštićeno, održavano i promovisano kako bi taj region postao privlačan turistima.

“Ako se bude dobro reklamirao, ovaj region bi nesumnjivo bio veoma privlačan turistima. Prevashodno je bitno da ovo nasleđe bude dobro zaštićeno, obnovljeno, održavano i vrednovano od strane gradskih vlasti i da se preduzimaju pozitivni koraci u tom smeru”, rekao je Boš Paskval agenciji Beta na sastanku Mreže gradova secesije održanom u Barseloni proteklog vikenda.

gradska-kuca-600-odozgo

Prema njegovim rečima, Subotica bi mogla da sarađuje sa drugim gradovima u regionu koji imaju secesijsko nasleđe kao što su Segedin ili Temišvar.

“Gradovi regiona koji imaju secesijsko nasleđe kao što su Subotica, Segedin ili Temišvar mogli bi da sarađuju na ostvarivanju zajedničkih ciljeva i imali bi koristi od pristupanja jednom takvom poduhvatu”, kazao je Boš Paskval.

On je podsetio da je secesija nasleđe koje je u prošlosti ignorisano, čak i prezirano, od 20-tih do 90-tih godina prošlog veka i da Mreža ima bitnu ulogu u podizanju svesti u pogledu na bitne vrednosti ovog umetničkog pokreta.

“Za Mrežu je bitno da se Subotica nalazi u njenom članstvu jer se ovim proširuju geografske granice organizacije u istočnoj Evropi, koja predstavlja oblast gde je secesijsko nasleđe još više zaboravljeno nego na zapadu”, rekao je Boš Paskval.

Predstavnik Saveta grada Subotice za zaštitu i valorizaciju kulturnog i nepokretnog nasleđa u stilu secesije Igor Halasević rekao je agenciji Beta da je članstvo Subotice u Mreži gradova secesije važno zbog međunarodne promocije kulturnog nasleđa.

“Benefiti su teško opipljivi u svakodnevnom životu, ali dugoročno gledajući, vidljivost na evropskom nivou je jako važna jer je Mreža 2014. godine na sastanku u Ljubljani dobila sertifikat Kulturne rute Saveta Evrope”, kazao je Halasević.

On je rekao da Subotica učestvuje u četvorogodišnjem naučno-istraživačkom projektu “Insajd art nuvo”, koji se vezuje za enterijer, stilove i obeležje secesije, te da na taj način Subotica predstavlja jedinstven primer u Srbiji saradnje civilnog sektora i kulturnih institucija grada.

Subotica je član Mreže gradova secesije od 2013. godine, u saradnju sa Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu i u novembru 2015. godine bila je domaćin Generalne skupštine Mreže gradova secesije koju čini savez 20 gradova koji više od 15 godina sarađuju na promociji secesije.

Planovi Mreže su poboljšanje delovanja čiji je cilj podizanje svesti u pogledu na vrednosti secesijskog nasleđa i proširivanje dosega među evropskim stanovništvom.

Planovi uključuju i četvorogodišnji program posvećen unutrašnjostima secesijskih građevina i nekoliko projekata koji se odnose na rad sa školama. U narednom periodu je u planu i razvoj Secesijskog Atlasa.

izvor: RTV

Related posts